Çdo ditë një frymëzim, madje edhe kur jeta është e vështirë dhe jo vetëm momentet. Në të vërtetë, vetëm në këto momente mund të zbulojmë një filozofi të re. Sepse në fund, ekzistenca nuk ka objektiva: është një udhëtim për t’u shijuar siç është, ditë pas dite. Të cilën shpesh e harrojmë.

Albert Ajnshtajni shkroi: «Ai që nuk është në gjendje të përjetojë as të papriturën, as habinë, është i vdekur». Të heqësh dorë, ndonjëherë është mësimi më i dhimbshëm për të na mësuar. Por kur ndodh, papritmas gjejmë fëmijët që kemi qenë dhe e zbulojmë veten duke parë përtej horizontit, me habi dhe magji. Po, sepse kur ju ndaleni për të parë, ju papritur gjeni atë që ishte zhdukur.

Ja se çfarë do të thotë të fillosh të kujdesesh për veten: duke i dhënë asaj frymëzim të vogël çdo ditë për ta mbajtur në rritje, duke shëruar plagë të padukshme, duke u zhvilluar, duke qeshur.

 1. Imagjinoni

Momenti kur të fillojmë të zgjohemi është çelësi për të përqendruar ditën: përdorni këto momente për të imagjinuar atë që dëshironi të arrini, njerëzit që dëshironi të takoni. Do të jetë një mënyrë për të tërhequr frymëzimet që ju nevojiten.

 1. Erë e bukës dhe kafesë

Sipas hulumtimit, era e bukës së sapo pjekur, si dhe kafeja ose era e shiut kanë efekte pozitive në humor. Kjo ndodh sepse ndjenja e erës është e lidhur me sistemin limbik dhe me strukturat cerebrale.

 1. Fuqia e dritës

Ajo lufton depresionin, përmirëson lëkurën dhe gjendjen shpirtërore, është e mirë për eshtrat: drita është një ilaç natyral, prandaj një shëtitje çdo ditë ka efektin e një meditimi për lumturinë.

 1. Çfarë bëni për mëngjes?

Leximi i e-mail-eve dhe mesazheve kur zgjoheni është një zakon i keq, thotë Thich Nhat Hanh, një murg Vietnamez dhe aktivist i paqes: kur pastroni dhëmbët përqendrohuni në këtë veprim, ndërsa kur hani mëngjes, lëreni mendjen tuaj të lirë.

 1. Rrëmbe momentin

Po, ka ditë që ju doni të ikni. Por shtyrja nuk do të shmangë faktin e përballjes me problemin: kapeni atë nga brirët. Vizualizimi ndihmon sepse lejon trurin të identifikojë zgjidhjen.

 1. Frymëzimi juaj

Sa keni merak për rritjen tuaj personale? Koha e ditëve fluturon, është e vërtetë. Por nuk do të ketë një kohë kur do të keni më shumë kohë, dëshirë ose do të jeni më pak të lodhur. Duke u kujdesur për kuriozitetin tuaj do të thotë të gjesh një çast për veten, madje vetëm për një çast. Të pyesësh se çfarë të bën të buzëqesh përsëri.

 1. Mos harroni të … pini!

Mjekët shpjegojnë, madje edhe ndaj të moshuarve, se hidratimi është thelbësor. Uji heq mbetjet toksike, hidraton, lufton plakjen, dhimbjet e kokës dhe stimulon metabolizmin. Një shishe në çantën tuaj, do të jetë një aleat i mirëqenies.

 1. Filloni të qeshni

Fëmijët qeshin mbi 300 herë çdo ditë, të rriturit mesatarisht nuk i kalojnë 20 qeshje. Merrni shembull nga të vegjlit. Qeshja bën që t’i shikoni gjërat nga një pikëpamje tjetër, të bëheni më fleksibël, të pranoni papërsosmërinë. Buzëqeshni për veten dhe botën.

 1. Shikoni horizontin

Kur mendja endet, gjejmë zgjidhje të reja dhe jemi më krijues: Është kërkimi i ri në tru që e konfirmon atë.

 1. Çfarë urie!

Trajtoni veten për të kuptuar atë që ju duhet vërtet: do të zbuloni se disa shije dhe përvoja janë ajo që kërkoni. Për gjëra të mira merr kohë … dhe durim.

 1. Nevoja për kohë

Psikologu amerikan Abraham Masloë, i famshëm për hartimin e modelit të hierarkisë së nevojave, shkroi: «Koha që kënaqesh të humbësh nuk është kohë e humbur dhe gjëra të caktuara që nuk janë të nevojshme mund të jenë thelbësore». Ndonjëherë ne thjesht kemi nevojë për kohë, sepse jo gjithçka është automatike dhe e dukshme. Dhënia e kohës nuk është kurrë një humbje.

 1. Pikturoni ditën

Rrobat për të veshur, nuancat e qiellit dhe dhomat ku banojmë, objektet dhe mobiliet: ngjyra mbulon vendet dhe disponimin tonë, përdor çdo ngjyrë për të shprehur periudhat e ndryshme të jetës, jep dritë në një ditë trishtuar.

 1. Dëgjoni trupin tuaj

Me mendjen ne shpesh jemi tashmë diku tjetër, por sekreti është … çfarë mësimi po mësoj këtu dhe tani? Trupi juaj, pa ndërprerje, çdo sekondë ju tregon se çfarë keni nevojë. Nevojat themelore janë të thjeshta, problemi është se ne nuk japim kohë për t’i dëgjuar. Ndaloni, jetoni momentin.

 1. Trupi dhe mendja

Pa marrë parasysh sportin që zgjidhni, thjesht bëjeni atë. Të jesh në lëvizje është një valle për mirëqenien fizike dhe mendore, ndihmon kundër plakjes dhe na mëson të kujdesemi për veten në një mënyrë të thjeshtë. Mendje shëndetshme në trup të shëndetshëm.

 1. Çfarë dëgjon?

Efektet e muzikës janë mjaftueshëm të habitshme për të ndikuar në perceptimin e dhimbjes dhe rezistencës ndaj lodhjes.

 1. Ecni

Ecja është për t’u çuditur në horizont, për të ushtruar kureshtjen, për të ndryshuar dimensionin. Edhe kur bëhet fjalë për vendin ku jetojmë. Sepse ecja është mbi të gjitha një dimension i mendjes: koha që lejojmë veten të vazhdojë të shkojë, tejkalon kufijtë tanë. Mos u ndalni duke imagjinuar dhe duke marrë shtigje të reja.

 1. Falënderimi mirënjohës

Ndjenja e mirënjohjes në të vërtetë nuk është e qartë. Ne jemi të ngulitur përballë pengesave dhe shpesh ajo që ndiejmë është një hidhërim i thellë. Ajo që duhet të vëmë re është që të jemi mirënjohës ndaj atyre që janë pranë nesh edhe në momentet më të vështira.

 1. Kënaqësia e heshtjes

Që nga kohët e lashta, meditimi është momenti i heshtjes magjike në të cilën ne lidhemi me veten dhe botën tonë të brendshme. Të menduarit e pafundësisë së natyrës është një mënyrë për t’i dhënë kohë vetes dhe për të ndaluar kaosin.

 1. Vetëm ankesa

Njerëzit të cilët ankohen dhe kanë tendenca për të bërë krahasime, thashetheme, qëndrimi i gjykimit ndaj gjithçkaje dhe të gjithëve: ndalini! Gjithkush jeton jetën e tij dhe ju … keni pushtet vetëm në tuajin. Të bësh kështu do të thotë të pretendosh pak më pak nga të tjerët dhe t’i kushtosh më shumë vëmendje vetes.

 1. Ndero dështimet tuaja

Falimentimi? Le të fillojmë ta festojmë. Sepse ne mësojmë nga gabimet tona më shumë sesa duam ta pranojmë. Falë gabimeve ne fillojmë të imagjinojmë rrugë të reja, ne lëvizim në rrugë të ndryshme dhe bëhemi agjentë të ndryshimit.

Comments are closed.