Departamenti Amerikan i Shtetit shpall non grata ish-kryeministrin Sali Berisha dhe familjarët e tij, duke deklaruar se janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm.

Mediaplus.al zbardh vendimin e plotë të DASH, ku thuhet se jo vetëm Berishës, por edhe bashkëshortes së tij Liri, dhe dy fëmijët, Argitës dhe Shkëlzenit i ndalohet hyrja në SHBA.

Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken deklaron se SHBA ka indicie se Berisha është përfshirë në korrupsion të rëndësishëm si shpërdorim i fondeve publike dhe ndërhyrje në proceset publike për pasurimin e tij dhe të aleatëve të tij.

VENDIMI I PLOTË I DASH:

Sot, unë jam duke shpallur publikisht (non-grata) Sali Berishën, ish-President i Shqipërisë, ish-Kryeministër i Shqipërisë dhe ish-deputet i Parlamentit të Shqipërisë, për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të rëndësishëm. Në cilësinë e tij zyrtare si Kryeministër i Shqipërisë në veçanti, Berisha ishte përfshirë në veprime korruptive, të tilla si shpërdorim i fondeve publike dhe ndërhyrje në proceset publike, duke përfshirë përdorimin e pushtetit të tij për përfitimet e tij dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes së tij në shpërdorimin e besimit të publikut shqiptar në institucionet e tyre qeveritare dhe te zyrtarët publikë. Për më tepër, retorika e tij tregon se ai është i gatshëm të mbrojë veten, anëtarët e familjes së tij dhe aleatët e tij politikë në kurriz të hetimeve të pavarura, përpjekjeve antikorrupsion dhe masave të përgjegjësisë.

Ky emërim është bërë në bazë të Seksionit 7031 (c) të Departamentit të Shtetit, Operacionet e Jashtme dhe Programeve të Ndarjeve të Programeve të Ndarjes Akti, 2021. Përveç Berishës, unë po përcaktoj publikisht bashkëshorten e tij, Liri Berishën, djalin e tij, Shkelzen Berisha dhe vajza, Argita Berisha Malltezi. Këta individë nuk janë të përshtatshëm për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara.

Ky emërtim riafirmon angazhimin e SHBA për të mbështetur reformat politike kryesore për institucionet demokratike të Shqipërisë. Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të qëndrojnë me popullin e Shqipërisë. Departamenti do të vazhdojë të përdorë autoritete si kjo për të promovuar përgjegjësinë për aktorët e korruptuar në këtë rajon dhe globalisht.

Comments are closed.